Forfedre - venner og kjente

Forfedre

- venner og kjente

Hagerup


Randi Hagerup er en av Irenes nære venninner. De var speidere sammen i mange år, og har gjennom syklubben "Vær beredt" hatt regelmessig kontakt med speidervenninnene fra den tiden.


Deler av Randis slekt, Hagerupdelen, er kartlagt av andre. Jeg har tatt inn denne grenen i min slektsbase og i tillegg kartlagt andre grener. Hun har også, i likhet med flere av oss, nære forfedre og formødre som kom fra Sverige og Danmark. Vi er skandinaver!


Randis forfedre (oppdatert 21.11.2020):

- Kart

- Oversikt

- Forfedrebok

 

 

Lindblom


Kjell Lindblom var i mange år en god venn, og vi hadde flere morsomme turer sammen til blant annet Roma, Kroatia, England, på Donau og København. Også han har felles forfedre med Irene.


Kjells forfedre (oppdatert 21.11.2020)

         - Kart

         - Oversikt

         - ForbedrebokEngh / Brekke-Rasmussen


I min barndom oppholdt jeg meg om sommerene mye på hytta hos ekteparet Carl og Else Engh. Spesielt Carl ble en viktig person. Han ga meg impulser som nok bidro til at jeg på mange områder tenkte annerledes enn andre som jeg vokste opp sammen med. Vi hadde også mange hyggelige turer på sjøen og utforsket skjærgården utenfor Bamble og Kragerø. De fikk etter hvert en datter, Aud Marit, og vi har også senere hatt hyggelig og god kontakt, etter hvert også sammen med våre respektive ektefeller.


Engh er ikke et typisk norsk navn, men før Carl døde tenkte jeg aldri på å spørre ham om hans forfedre. Det viste seg at Aud Marit nok heller ikke hadde oversikt over slekta. Det eneste jeg fikk en indikasjon på, var at den kom fra Sverige. Da jeg var inne i svenske kirkebøker i februar 2011, fant jeg på å søke etter Carl Enghs forfedre. Jeg fant dem, og jeg fant mer til. Det var morsomt at vi på Aud Marits mors side ti generasjoner bakover finner en felles forfar, i Bamble. Dette fremgår av oversikten over Giert Olsen Linnas etterkommere - se Vi er alle i slekt.

   

Aud Marits forfedre (oppdatert 21.11.2020):

- Kart

- Oversikt

- Forfedrebok


Hun er gift med en hyggelig Skiensmann, Tor Brekke-Rasmussen. Etter at jeg hadde kartlagt slekta til enkelte andre hyttenaboer, og funnet felles forfedre med dem alle, ble jeg nysgjerrig på om også Tor kunne inkluderes. Det kunne han. Det fremgår under Vi er alle i slekt.


Tors forfedre (oppdatert 21.11.2020):

- Kart 

- Oversikt

- ForfedrebokChristensen


Irene og jeg har i mange år hatt noen hyggelige hyttenaboer i Jytte og Petter Christensen. Dessverre døde Petter sommeren 2011. Jytte ble født i Danmark, og har slektninger der. Hun hadde ikke oversikt over tidligere generasjoner, og nevnte en gang at hun gjerne ville få kontakt med noen som kunne hjelpe henne. Jeg lovte å undersøke litt.


Resultatet ble spennende. Hun har en stor slekt i det sørlige Danmark. En gren kan spores tilbake til en av de kjente danske adelsslekter. Blant denne slektens forfedre finnes en som også er blant Irenes forfedre! Verden er ikke stor. Hans etterkommere kan sees under avsnittet Vi er alle i slekt.


Jyttes forfedre (oppdatert 21.11.2020):

- Kart

- Oversikt

- Forfedrebok

 

Nå har jeg også kartlagt Petters forfedre. Det er ganske forunderlig at også han viser seg å ha felles forfedre med mange av oss, f eks Tor Brekke-Rasmussen og meg. Verden er liten!


 

Petters forfedre (oppdatert 21.11.2020):

- Kart

- Oversikt

- Forfedrebok


 

Thorbjørnsen


Vi har også noen andre hyggelige hyttenaboer, Ann Mari og Thorbjørn Thorbjørnsen. De har sine røtter og mye av sin familie i nabolaget, og jeg kjente deres foreldre. Ann Maris far var en av mine helter i barndommen. Han kjørte Valleruta, den lokale bussen. Han hadde en fenomenal hukommelse, og utførte omtrent daglig forskjellige tjenester for de som bodde langs veien, uten noen gang å notere noe. Dessuten var han svært barnekjær. Når han ble så populær hos meg, skyldes det kanskje først og fremst at jeg av og til fikk "styre" bussen.


Da de viste interesse for sin slekt, fant jeg raskt ut at også vi har felles forfedre.


Ann Maris forfedre (oppdatert  21.11.2020):

- Kart

- Oversikt

- Forfedrebok

 

Thorbjørns forfedre (oppdatert  21.11.2020):

        - Kart

- Oversikt

- Forfedrebok

 


Flaatten


Tilfeldigheter, dvs en ukes opphold som turist i Andalucia i Spania, førte til en hyggelig kontakt med Arne Flaatten. Han har lenge interessert seg sterkt for historien om Bamble i Telemark, og har skrevet bøker og artikler som kaster nytt lys over bl a vikingtidens hendelser i Bamble. Olav Geirstadalv er en av de sentrale personene i hans forskning, og han har brakt frem ny og spennende kunnskap. Siden også jeg er født og oppvokst i Bamble, og vi har felles kjente, ble det noen interessante og givende samtaler.


Også vi har felles forfedre, som det fremgår av Gjert Olssøn Linnas etterkommere og Harald Hårfagres etterkommere (se Vi er alle i slekt). Det gjelder også kona Astrid.


Arne Flaattens forfedre (oppdatert  21.11.2020): 

- Kart

- Oversikt

Forfedrebok

 

Astrid Flaaten, født Waag  (oppdatert  21.11.2020):

Kart

Oversikt

ForfedrebokOppedal


 

Åse Fulke og Mons Oppedal er gode naboer på Borgen i Asker. De har en datter, Tuva, som er like gammel som sønnen vår, Ståle. De har vært venner siden de begynte på skolen sammen. Tuva og hennes mann har fortsatt nært vennskap med Ståle og Ingrid, og har stadig hyggelig kontakt.


Irene og Mons kom i prat på vei til postkassa en dag. Dermed kom Irene hjem med en slektsbok som er utarbeidet over deler av slekten til Mons. Selvfølgelig kunne jeg ikke la denne ligge, og det endte med at jeg kunne konstatere at også vi har felles forfedre.


Mons forfedre (oppdatert 21.11.2020):

- Kart

- Oversikt

- Forfedrebok

 

Åse har svensk bakgrunn. Med svenske forfedre både på min morfars og min farmors side, kan det jo tenkes av vi møtes noen generasjoner bakover, men det har jeg ennå ikke gått løs på.Skår

 

I mitt 70-årslag var vi samlet en gruppe slekt og venner. Jeg spøkte med at det var et slektstevne. Det var bare ett unntak: Audun og Anne Helene Skår. Jeg hadde ikke kunnskap om deres forfedre. Jeg antydet likevel at vi nok hadde noen felles forfedre, dersom vi bare begynte å lete.


Ikke lenge etter kunne jeg bekrefte at Audun hadde felles forfedre med både min kone, vår svigerdatter og meg selv.


Auduns forfedre (oppdatert 21.11.2020):

- Kart

- Oversikt

- Forfedrebok


Anne Helenes forfedre (oppdatert 21.11.2020):

- Kart

- Oversikt

- Forfedrebok

 

 

Danielssen


En overraskende telefon på min 70-årsdag førte til ny kontakt med en gammel kollega og venn, Didrik Danielssen. Jeg har ikke vært flink til å holde kontakt med gamle venner, så det var en hyggelig telefon, som ble videreført på hytta sommeren etter.


Etter sommeren brukte jeg litt tid på forfedrene til en bekjent. Dermed dukket Didriks vigsel opp i kirkeboken for Porsgrunn, og jeg fikk en tråd å nøste videre på. Store deler av hans forfedre er nå i boks.


Også vi har felles forfedre. Under fanen Vi er alle i slekt, er tre dokumenter som viser noen av de felles forfedre vi har (Tolf Carlsen Romnes, Simen Dyresen Meen og Ragnvald Mørejarl).


Didriks forfedre (oppdatert 21.11.2020):

- Kart

- Oversikt

- Forfedrebok


 

Solstad


Før jul hvert år raider Irene og jeg et par større bokhandlere i Oslo-området. Formål: Julelektyre og generelt bøker som vi ønsker å lese. Ofte blir det 15-20 bøker og tungt lass hjem. Denne gangen begynte jeg å bla i en omfangsrik bok med håpløs tittel: Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896 av Dag Solstad. Der fant jeg kjente navn fra min egen slekt.


Etter hvert fikk jeg arbeidet meg gjennom 457 sider med en tekst som neppe kan karakteriseres som en roman. Men du verden, for en interessant slektshistorie. Dermed begynte jeg å fylle inn nye personer i min egen slektsdatabase - som allerede omfattet over 40.000 personer (Nå, i 2020, er den på over 74.000 personer). Til slutt ble det synlig at det bare var morens slekt Dag Solstad hadde behandlet. Det eneste jeg fanget opp om faren, var at han kom fra Grenlandsområdet. Det gjør jeg også. Dermed begynte jeg å lete etter farens forfedre også. Det tok to dager. Det meste hadde jeg fra før.


Også Dag Solstad og jeg - hakk i plata - har felles forfedre. To dokumenter under Vi er alle i slekt viser det.


En hyggelig telefonprat viste at han var interessert i sin fars slekt. Han fikk oversendt denne direkte. Dessuten, han hadde ikke noe imot at slekta ble eksponert på min hjemmeside.


Dag Solstads forfedre (oppdatert 21.11.2020):

- Kart

Oversikt

- ForfedrebokSwift


Syklubben Vær Berdt har et årlig førjulsselskap. Speidervenniner gjennom rundt 60 år møtes ca hver 3. uke. I førjulsselskapet får vi menn være med. Det er hyggelig, og er en fin innledning til julefeiringen. Lill og Per Albert Swift har vært med hele tiden, men sommeren 2013 døde han dessverre etter et langt sykeleie. I en samtale med Lill kom det frem at hun hadde stor slekt i samme område som Irene. Hun hadde noe materiale om slekta som hun lovet å låne meg. Som vanlig (!) fant jeg felles foredre. Irene og Lill møtes hos Gisle Semmingsen, som ble født 1572 i Sør-Odal.


Per Alberts forfedre hadde jeg ikke noe stoff om, men jeg fant en tråd å nøste i, og dermed viste det seg at en av hans slektsgrener også kunne føres tilbake til de gamle norske konger, bl a Håkon 4., som også jeg har blant mine forfedre. Han forbindelsse med den engelske forfatteren Jonathan Swift har jeg imidlertid ennå ikke funnet, selv om ryktene sier at det er en forbindelse.


Lills forfedre (oppdatert 21.11.2020)

- Kart

- Oversikt

- Forfedrebok


Per Alberts forfedre (oppdatert 21.11.2020)

- Kart

- Oversikt

- ForfedrebokWalle / Kjellemyr


I sommer (2014) fikke vi et overraskende besøk på hytta. Jeg hadde ikke truffet Anne Kari Walle, gift Kjellemyr, på rundt 55 år, men jeg visste om henne gjennom søsteren Marit Walle og datteren Anette. Hun har dessuden laget en førnøyelig figur som vi kjøpte for noen år siden og heter "Grå stær". Den passet så godt på hytta, siden både Irene og jeg har grå stær. Gjennom søster og datter visste jeg at Anne Kari hadde arbeidet mye med slekt, og jeg hadde fått hennes epostadresse av datteren med tanke på at jeg ville kontakte henne. Hun kom meg i forkjøpet. Dessuten, hun hadde funnet informasjon på min hjemmeside, og hadde fastslått at hun hadde informasjon som jeg ikke hadde. Den fikk jeg da hun besøkte oss.


Det var ikke til å unngå: Både hun og mannen har felles forfedre med meg. Hun er gift med Reidar Kjellemyr. Jeg kjenner ikke ham, men han var allerede inne i min slektsdatabase som et biprodukt av kartlegging jeg har gjort av både mine og andres forfedre. Anne Kari har vært opptatt av biografisk informesjon om den enkelte, og har derfor mer informasjon enn meg, men likevel....


Anne Karis forfedre (oppdatert  21.11.2020):

Kart

- Oversikt

- Forfedrebok


Reidars forfedre (oppdatert  21.11.2020):

Kart

Oversikt

ForfedrebokBleikelia


Det kommer en rekke henvendelser fra kjente og ukjente om slekt. Dokumentene som er lagt ut på denne hjemmesiden blir åpenbart funnet av en del som søker etter slektninger. Nylig kom en telefon fra Anders Bleikelia. Han har skrevet flere slektsbøker fra Bamble, og nå var han interessert i om jeg kunne bidra med informasjon til en ny bok. Det kunne jeg, og vi fikk en hyggelig prat på telefonen. Det viste seg at han har en fetter med samme navn som jeg kjente i min ungdom. Han var en markert politiker i kommune og fylke, og jeg satt en periode i fylkessyret for samme partiet. Han hadde kunnskaper og erfaringer som han gjerne delte med meg og som jeg hadde stor nytte av.


Etter å ha undersøkt min slektsdatabase, viste det seg at Anders Bleikelia og jeg har betydelig overlapp i Bamble-delen av vår slekt.


Anders Bleikelias forfedre (oppdatert 21.11.2020):

- Kart

- Oversikt

- Forfedrebok
Torpen


Vi er noen venner som møttes i Storebrand, deltok på et lederkurs sammen, og har senere holdt kontakten. Det er en hyggelig og positiv gjeng, og vi har hatt mange morsomme møter og reiser sammen, som regel uten ektefeller, men en sjelden gang har vi invitert dem med. Vi har så langt ikke snakket om slekt og forfedre.


Magne Torpen er en av dem. Sist vi møttes kom han til å nevne sin søster. Hun er eldre enn Magne, og jeg visste at de kom fra Biri. Irene har også fjerne slektninger på de kanter, og en dag fant jeg tilfeldigvis navnet på Magnes søster i en kirkebok i Biri. Dermed begynte jeg å nøste opp en tråd som førte til interessante oppdagelser. Et resultat var at Irene og Magne har felles forfedre. Overrasket? Se over. Nesten alle jeg har kartlagt forfedrene til, har felles forfedre, slik det fremgår over, og slik jeg har vist under fanen "Vi er alle i slekt". 


Magne Torpens forfedre (oppdatert 21.11.2020):

- Kart

- Oversikt

- ForfedrebokStene / Kjær


For kort tid siden (oktober 2015) fikk jeg en overraskende telefon fra Ketil A Stene. Vi hadde en felles fortid i Storebrand. Som adm direktør i Storebrand Norden Skadeforsikring var han min sjef i en periode da jeg hadde den daglige kontakten med våre ti regioner. Det var en hektisk tid og det var mye uro i konsernet. Senere ble Ketil konsernsjef i Samvirke og deretter generalsekretær i Advokatforeningen. Vi hadde bare sporadisk kontakt gjennom deltagelse i et såkalt hovedutvalg for skadeforsikring i Forsikringsforbundet (nå Finans Norge).


Ketil arbeidet nå med sin egen og Storebrands historie, og han var interessert i mine synspunkter på forskjellige personer og hendelser. Nå hadde jeg skrevet en bok om mine opplevelser i Storebrand (se under fanen "Erfaringer"), så Ketil fikk adressen til min hjemmeside.


Litt senere hadde vi en hyggelig samtale over en bit mat på Theaterkafeen i Oslo. Det ble en smule minring over vår felles fortid og felles kjente. Det var også hyggelig å kunne fortelle at han var en god sjef som jeg alltid visste hvor jeg hadde. Han var alltid ryddig og forutsigbar. Han hadde aldri dobbel agenda, slik enkelte hadde i en krevende tid for Storebrand. Jeg satte ganske enkelt pris på ham som som sjef.


Som vanlig når jeg treffer gamle kjente, googler jeg navnet. Jeg fant informasjon om Ketils foreldre og besteforeldre. På morssiden fant jeg et navn jeg kjente, og med litt videre oppslag i kirkebøker fikk jeg bekreftet at vi har felles forfedre. Stor overraskelse! Han fikk den oversikten jeg hadde. Tilbakemeldingen litt senere var at han syntes det var interessant. Med litt supplering og kildekontroll har jeg nå de vanlige tre dokumenter tilgjengelig nedenfor. 


Ketil A Stenes forfedre (oppdatert 21.11.2020):

- Kart

- Oversikt

- Forfedrebok


Det ble mer kontakt med Ketil, bl a sammen med gamle Storebrand-kollegaer. Det ble hyggelige samtaler og vi unngikk selvfølgelig ikke litt mimring fra vår felles fortid. Ketil bor i Skien sammen med sin kone, Aud Kjær. Vår hytte ligger i Bamble, og en fin sommerdag fikk vi hyggelig besøk. Verden er ikke stor: De kjente både Aud Marit Engh (se over), flere av Irenes bunadvenner og venner fra min politiske fortid i Telemark Høyre. Dessuten: Det viste seg også at Aud og jeg har felles forfedre og at Ketil og vår svigerdatter, Ingrid, har felles forfedre!


Aud Kjærs forfedre (oppdatert 21.11.2020):

- Kart

- Oversikt

ForfedrebokSaxrud / Gulbrandsen


De årlige «førjulsmøter» i Syklubben Vær Beredt med ledsagere begynner å minne om slektstreff. I 2015 ble det Ellen Margrethe Saxrud Gulbrandsen som ble innlemmet i den gruppen som har felles forfedre. Dermed er 8 av 18 personer i «slekt». Jeg bruker anførselstegn fordi vi for flere må langt tilbake i generasjonene  før slektsgrenene krysser hverandre, men likevel……


Ellen Margrethe hadde dokumenter med oversikt over hovedsakelig en gren av slekten. Jeg har supplert. Bygdebøker begynner å bli tilgjengelig på internett, og jeg fant mye der, men kirkebranner hadde tidligere gjerne den konsekvensen at kirkebøker gikk tapt. Derfor er det hull i enkelte slektsgrener, spesielt fra Eidsvoll, som neppe lar seg tette.


Det var morsomt da jeg kunne koble en gren av Ellen Margrethes slekt til Irenes slekt. De er ni-menninger! Senere fant jeg at Ellen Margrethe og Lill Swift er 16-menninger. De øvrige har felles forfedre som ligger enda lengre bakover.


Dessverre døde Ellen Margrethes mann, Jon Gulbrandsen, i 2015. Jeg har avtalt med Ellen Margrethe at jeg også skal kartlegge hans slekt.Ellen Margrethes forfedre (oppdatert 21.11.2020):

- Kart

- Oversikt

- ForfedrebokOppdatert 4.12.2023