Samfunn og politikk
- Demokrati
Demokrati er bra
Det var vel ikke noen stor overraskelse at det ble borgerlig flertall i september. Meningsmålinger kan være upresise, men tendensen hadde lenge vært klar.
I mange år er Frp holdt utenfor «det gode selskap» av andre partier. Det ble utvetydig slått fast at partiet ikke kunne bli med i regjering, uansett valgresultat. Dette skjedde i Norge. Dette skjedde i et land som sverger til demokratiske prinsipper! Det var prinsippløst!
Det er mye i Frp’s program jeg ikke er enig i. Jeg ville ikke likt om de hadde fått en dominerende rolle i en regjering. Likevel kan jeg ikke forstå eller akseptere at andre partier ønsket å holde dem utenfor uansett om mange nordmenn stemte på dem. Det viser mangel på respekt for andres oppfatninger. Det er ikke slik vi kan ha det i et demokrati! Det er bra at Høyre, KrF og Venstre tok til vettet, og aksepterte valgresultatet i september.
Den nåværende regjeringen, med Frp i sentrale departement, har så langt hatt for kort tid på seg til at vi kan se konturene av ny politikk, bare antydninger. Jeg liker mye av det jeg ser:
Enkelte forhold er problematiske, og illustrerer at regjeringen er avhengig av støttepartier:
På enkelte områder har det liberalistiske elementet i Frp og Høyre skapt unødig latterliggjøring av regjeringsplattformen:
Det er mer som kunne vært kommentert, både på pluss-siden og minus-siden.
Totalt sett er bildet nyansert. Det er enkelte trekk ved denne regjeringens politikk som jeg ikke liker, f eks konkurranseutsetting av jernbanen. Likevel ser det ut til at statsrådene fra Frp har hatt en bratt lærekurve. Det er bra, og som forventet. Kristin Halvorsen gjorde en god jobb i Finansdepartementet. Jeg vil ikke bli overrasket om Siv Jensen gjør en god jobb i samme departement. Det tilføres mye og viktig informasjon fra departementenes byråkrater, og ansvar gir ofte ansvarlighet.
Min oppfatning er derfor at det var bra å få Frp inn i regjering. På den måten vil de antagelig få impulser som gjør at de etter hvert tilpasser sitt program og sin argumentasjon slik at det reflekterer kunnskap og erfaring som er tilført gjennom regjeringsansvar.
Dessuten: I et demokrati er det ikke bare lov å ha meninger og gi uttrykk for dem. Prinsippet er at vi gjennom valg deltar aktivt, og at flertallet avgjør. Dette gjelder alle lovlige partier, selv om vi er uenig med dem vi ikke har stemt på. Respekt for andres oppfatning er også en del av demokratiet.
En annen sak er at demokrati også har sine svakheter. Heldigvis er disse mindre synlige i Norge enn i enkelte andre demokratiske land. Som oftest har dette å gjøre med enkeltpersoners eller interessegruppers misbruk av demokratiske mekanismer. Et eksempel er USAs kongress, som de siste år har hatt en uverdig politisk situasjon - og det i et land som kritiserer andre land for manglende demokrati. Dette egner seg for en egen artikkel.
Skrevet 9.1.2014
Oppdatert 12.4.2014
Oppdatert 11.3.2018